“The greatest journey is the journey within.”
~ Radhanath Swami
Als je aan een innerlijke reis begint, kom je van alles tegen en leer je jezelf op een nieuwe manier kennen.
Een van de lessen die ik tot nu toe heb geleerd, is dat er geen goed of fout is. Het gaat erom wat op dat moment voor jou werkt.
De bodyscan meditatieoefening is een van de tools die ik soms gebruik en die tot nu toe behoorlijk goed werkt voor mij. Ik doe ‘m best regelmatig en ik hoop dat jij er ook wat aan hebt! š
Wat is een bodyscan?
Bij een bodyscan ga je met je aandacht en ademhaling stapsgewijs heel je lichaam af. Dit kan zowel rechtop zittend als liggend op je rug op je yogamatje. Hierbij zijn de ogen gesloten.
Afhankelijk van de oefening begin je bovenaan het lichaam bij je kruin, nek en keel, ga je door naar je schouders, armen, handen, vingers etc. tot je bij je onderbenen voeten en tenen aankomt. Bij sommige oefeningen ga je ook weer terug naar boven. Aan het eind van de oefening is je hele lichaam op een systematische manier ontspannen.
Tijdens deze oefening voel je de fysieke sensaties zonder erover te oordelen. Door dit te doen werd ik me veel bewuster van de signalen die m’n lichaam continue afgeeft. Hierdoor werd de connectie met m’n lichaam een stuk intenser.
De bodyscan kan worden toegepast als een opzichzelfstaande oefening of ter voorbereiding op yoga nidra.
Door diep te relaxen tijdens de oefening, laat je heel veel mentale en fysieke spanning los. Zo kan je systeem even helemaal tot rust komen en herstellen.
Positieve effecten van de Bodyscan
Er is behoorlijk wat wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de positieve effecten van de bodyscan.
Jon Kabat-Zinn, moleculair bioloog en voormalig directeur van de Stress Reduction Clinic van het gezondheidscentrum van de universiteit van Massachusetts is een van de wetenschappers die veel onderzoek heeft gedaan naar mindfulness oefeningen zoals de bodyscan.
Op basis van zijn studies raadt Kabat-Zinn de bodyscan oefening aan omdat het een hele effectieve manier van mindfulness meditatie is wanneer je pijn ervaart. Volgens hem kun je in dat geval de oefening het best elke dag doen, ook als je sommige dagen het idee hebt dat het weinig impact heeft.
“You don’t have to like it, you just have to do it. Whether you find the body scan to be very relaxing and interesting or difficult and uncomfortable or exasperating is irrelevant to whether it will serve you well.” ~ Jon Kabat-Zinn
De effecten die ik tot nu toe zelf heb ervaren zijn dat ik een veel betere verbinding met m’n lichaam heb gekregen (hogere body awareness), waardoor ik mij dus bewuster ben van bepaalde lichamelijke sensaties en ze intenser ervaar.
Als ik bijvoorbeeld stress ervaar dan voel ik nu ook eerder dat bepaalde lichaamsdelen zich aanspannen en dan kan ik er rustig naar toe ademen en het weer ontspannen en dan voel ik me meer zen haha
Hogere body awareness helpt bijvoorbeeld ook weer tijdens yoga en meditatie! š
Als ik de oefening doe voor het slapen gaan, dan word ik ook echt veel prettig wakker en voel ik me meer uitgerust. Tijdens de oefening voel ik soms letterlijk bepaalde fysieke spanning wegsmelten:)
Een van de guided bodyscans die ik het liefst doe is van Michael Sealey:
Bedankt voor het lezen:)! Als je zelf ook ervaringen met de bodyscan oefening wil delen, voel je vrij om een berichtje achter te laten!
Om Shanti, Shanti, Shanti ā”
Geef een reactie