Meditatie voor Beginners: Wat je moet weten

De eerste keer

In het begin kan het oncomfortabel zijn om te mediteren en best wel confronterend, vooral de stilte. Misschien dat je je zelfs afvraagt waarom mensen hier überhaupt zo lyrisch over zijn.

Maar hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het gaat en hoe prettiger het wordt (geldt overigens voor meer dingen in het leven he he 🙂 ).

Als het eenmaal in je systeem zit ga je het zelfs missen als je het een keertje niet kan doen.

Er kunnen allerlei gedachten opkomen: “Dit is toch niks voor mij”, “Ik ben hier te onrustig voor” of “Waarom doe ik dit, ik heb nog allemaal dingen te doen.”

Het kan ook zijn dat je je ineens veel bewuster word van je lichaam, omdat je de tijd neemt om te voelen watvoor signalen je lichaam geeft. Deze signalen kunnen bijvoorbeeld pijntjes, onrust of ongemakken zijn.

Of wellicht ervaar je wel niks van dit alles en treedt je in één keer in Samadhi.

Eerste oefening: Gewaarwording van innerlijke sensaties

Houding: Ga rechtop zitten in een comfortabele houding, met je hoofd, nek en rug in een rechte lijn zonder ergens tegen te leunen. Dit kan op een stoel zijn, op de grond in kleermakerszit of in lotushouding, zolang het prettig aanvoelt en je een tijdje op dezelfde manier kan blijven stilzitten.

Focus: Sluit je ogen en focus je eerst op je lichaam, wat voel je?

Ontspanning: Ga met je aandacht van onder naar boven en ontspan je lichaam van top tot teen.

Ademhaling: Breng je focus vervolgens naar je ademhaling. Voel hoe je buik uitzet bij iedere inademing en weer inkrimpt bij elke uitademing.

Elke keer als je afdwaalt, probeer dan je aandacht terug te brengen naar je ademhaling. Probeer vervolgens om je ademhaling te vertragen tot het zo traag en rustig is dat je het bijna niet meer opmerkt.

Nog een aantal tips 🙂

  • Begin met korte sessies en bouw het langzaam op. Ik begon zelf met 2 à 5 minuten, toen 10 tot 15 min. en dit werden na verloop van tijd steeds langere sessies.
  • Je kan een meditatietimer zetten (bijv. Insight Timer App) voor een aantal minuten, dan hoef je je niet druk te maken over de tijd.
  • Doe vroeg in de ochtend of in de avond voor het slapen gaan. In de ochtend is je mind nog fris en zijn er niet al allerlei gedachten en impressies van de dag, waardoor het makkelijker is om je te concentreren. In de avond draagt mediteren bij aan een betere nachtrust.
  • Doe het op een vast moment, dit helpt om er een nieuwe gewoonte van te maken.
  • Gebruik een mantra om te mediteren, dit draagt bij aan een goede focus en minder afleiding door allerlei gedachten.
  • Observeer je gedachten, gevoelens of andere innerlijke sensaties. Hoe voel je je mentaal en fysiek?
  • Er is geen goed of fout, waardeoordelen zijn ook gedachten oftewel creaties van de mind. Elke keer als je dit merkt, probeer dan terug te gaan naar een staat van observeren in plaats van oordelen.

Mocht dit lastig zijn dan staan er op YouTube ook een hoop geleide meditaties. Hieronder eentje waar ik veel van heb geleerd:

Mini-meditatie challenge! (5 min)

Een goede oefening is om te proberen om vijf tot tien minuten stil te zitten en niks te doen. Niet bewegen (behalve ademhalen uiteraard), niet op je telefoon kijken, gewoon echt niks doen.

Voor mij was dat in het begin echt een uitdaging. Al gauw voel je de neiging om te bewegen, bijvoorbeeld om anders te gaan zitten of omdat je ineens te binnenschiet dat je nog iets moet doen.

Na een tijdje zul je merken dat je steeds meer mentale rust, concentratie, kalmte, stabiliteit en innerlijke kracht zult ervaren.

Challenge yourself! Zet een wekkertje en laat hieronder weten hoe je het hebt ervaren. Ik ben echt heel benieuwd!

Veel succes en mediteer-plezier :)!

Om Shanti, Shanti, Shanti ♡

Verwerken…
Gelukt! Je staat op de lijst.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: