Concert Indiase muziek: Muses of Mindfulness

Donderdag 29 september vindt in de Doelen een nieuwe editie van Muses of Mindfulness plaats. Nog geen idee wat je kunt verwachten? Denk aan prachtige Indiase klassieke muziek waarin verschillende stijlen ten gehore worden gebracht. Deze voorstelling wordt georganiseerd door DesiYUP.

Een van de artiesten, Diepak Ramjiawan, geeft ons alvast een kijkje achter de schermen!

1. Kun je kort over jezelf vertellen, wie je bent en wat jouw rol is bij deze voorstelling?

Mijn naam is Diepak Ramjiawan (29) en ik ben geboren en getogen in Rotterdam. Naast mijn werk en studie heb ik mij altijd bezig gehouden met muziek.

Vanaf mijn zesde begon ik met tabla spelen. Mijn moeder zag dat ik als kind een brede belangstelling had en daarom introduceerde zij mij al vroeg aan diverse muziekstijlen. Zo heb ik Westerse muziek geleerd, maar ook kennis mogen maken met Indiase klassieke muziek en Surinaams-Hindoestaanse volksmuziek.

Ik mocht op jonge leeftijd optreden in grote theaters en dan zat ik als klein jongetje achter een tabla, dat waren indrukwekkende momenten als ik er nu op terugblik.

Binnenkort mag ik weer in de Doelen staan! Mijn rol bij deze voorstelling is dat ik in het tweede gedeelte van het concert de devotionele muziek mag zingen. Dit deel bestaat uit een aantal bhajans en kirtans.

2. Hoe is het voor jou (als jong talent) om deze voorstelling te gaan doen?

Ik vind het ontzettend leuk om weer samen te werken met Aura, Prewien, Aravinda en Tarang, dat zijn voor mij hele leuke artiesten met wie ik graag samen werk.

Daarom kijk ik ook erg uit naar onze oefeningen en dat we weer bij elkaar komen om samen iets moois neer te zetten.

Voor mij is het de tweede keer dat ik mee mag doen aan de DesiYUP voorstelling Muses of Mindfulness.

3. Wat is voor jou een bhajan? En wat is voor jou een kirtan?

Bhajans zijn devotionele liederen. Kirtans zijn korte, vrolijke composities met namen van goddelijke manifestaties. Ik geniet ervan om bhajans en kirtans te zingen.

Ik ben opgegroeid met het zingen van kirtans en mijn moeder is mijn eerste guru. Zij is gespecialiseerd in het zingen van kirtans en bhajans.

Wat ik het leukste vind aan kirtans is dat je meestal samen met anderen speelt en zingt. Als je samen devotionele liederen zingt, dan ontstaat er een hele mooie energie. Dit is voor mij niet in woorden uit te drukken.

Je moet het een keer ervaren. Ik ga op 29 september verschillende kirtans en bhajans zingen, dus voor de mensen die het graag willen ervaren, wees er zeker bij! En doe er vooral je voordeel mee!

4. Kun je wat meer vertellen over de bhajans en kirtans die je gaat doen?

We starten met Vedic mantras. We beginnen met een gebed voor Ganesh en Saraswati. Ganesh staat voor het begin. Hij is de goddelijke manifestatie die alle obstakels die op ons pad kunnen komen kan verwijderen.

Saraswati is de goddelijke manifestatie van kunst en muziek. Haar vragen wij om ons te zegenen.

Daarna gaan we een Shiva kirtan zingen. Hij wordt gezien als Heer van het universum, Visvanath.

Vervolgens aanbidden wij de goddelijke manifestatie Shakti, de moeder van het universum.

Het mooie is dat de energie van de goddelijke manifestaties op diverse manieren ervaren kan worden door middel van bhajans.

Daarna heb ik een speelse bhajan ter ere van Krishna. Deze bhajan gaat over het goddelijke spel tussen Krishna en de gopi’s, in de stijl Chaturanga.

Chaturanga betekent letterlijk vier tempo’s of vier ritmes. Deze bhajan zal ik ook ten gehore brengen in vier ritmes. Dus als je benieuwd bent hoe dat klinkt, kom dan zeker luisteren!

Ik sluit mijn stuk af met de mantra: Lokhah Samasthah Sukhino Bhavantu. Daarmee bidden we dat alle wezens overal gelukkig mogen zijn.

Tot slot zullen we eindigen met een feestelijk nummer!

5. Hoe zijn jullie tot de keuze van deze bhajans en kirtans gekomen?

Wij hebben samen gekeken naar bhajans die passen in het thema Celebrate life. Alle kirtans en bhajans zijn in lijn met dit thema.

6. Wat zou je graag nog willen zeggen tegen het publiek?

Als je van muziek houdt, muziekliefhebber bent of als je van verschillende soorten muziekstijlen houdt, wees er dan bij! We laten in elk gedeelte een klein stukje nieuwe dimensie zien en nemen je mee op een leuke muzikale ontdekkingsreis.

Mocht je mee willen reizen, kom dan zeker langs en geniet van een onvergetelijke avond!

Tot de 29e!

Diepak Ramjiawan

Advertentie

Een gedachte over “Concert Indiase muziek: Muses of Mindfulness

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: