In de aanloop van het concert Muses of Mindfulness II (donderdag 29 septemer in de Doelen, Rotterdam) neemt Prewien Pandohi-Mishre, een van de artiesten, ons mee in de wereld van de raga’s.
1. Wie ben je en wat is jouw rol bij dit concert?
Ik ben Prewien Pandohi-Mishre en ben afgestudeerd aan Codarts Rotterdam in Indiase klassieke zang.
Verder ben ik muziekdocent bij de SKVR in Rotterdam.
In het concert Muses of Mindfulness op donderdag 29 September ben ik een van de ‘Muses’.
Dit concert is een ode aan Indiase klassieke muziek.
Mijn stuk heet “Inner calling” en bestaat uit een aantal Indiase klassieke stukken, een Surinaamse traditionele baithak gana en tot slot een kirtan die wij met zijn allen gaan spelen.

2. Kun je wat meer vertellen over de raga’s die je gaat zingen?
In dit concert ga ik twee Raga’s zingen. De eerste Raga Maru Bihag heeft een statige maar ook expressieve en speelse vorm. Het sentiment dat deze Raga oproept past goed bij romantische teksten.
De tweede Raga heet Lalit en is wat meer serieus en sereen qua karakter en leent zich goed voor contemplatieve en devotionele teksten.
Beide Raga’s zijn avondraga’s dat wil zeggen dat ze meestal in de avond worden gezongen.
3. Wat is de relatie tussen raga’s en het gevoel/ innerlijke beleving?
In een van de oude geschriften over de Indiase klassieke muziek staat dat Raga’s onze geest kleuren. Daarmee wordt bedoeld dat ze een bepaald gevoel of sentiment oproepen.
Deze sentimenten zijn iets fijnzinniger dan de basis emoties die wij kennen zoals blijdschap, droevigheid, boosheid enz.
Het is te vergelijken met een bepaalde tint van een kleur.
Uiteindelijk zijn de emoties die een Raga oproept wel in te delen in de 9 Rasa’s die bij het vorige concert van DesiYUP (Many Faces of Love) te horen waren.
4. Wie is jouw grote voorbeeld in de Indiase klassieke muziek en waarom?
Ik heb een aantal grote voorbeelden in de Indiase klassieke muziek. Iemand die er uitsteekt is de zangeres Kishori Amonkar.
Zij heeft van jongsaf aan intensieve training gevolgd volgens het traditionele systeem.
Daarnaast heeft zij een geheel eigen stijl gecreëerd door het gevoelsaspect van een Raga een belangrijkere rol te geven dan technische virtuositeit.

5. Wat is de relatie tussen de raga’s die je gaat zingen en spiritualiteit in jouw optiek?
Er is een sterke relatie tussen Raga’s en spiritiualiteit. De Raga’s hebben de kracht om de zanger maar ook de luisteraars helemaal weg te voeren van de waan van de dag, de geest te kalmeren en een connectie te maken met het innerlijk.
Het heeft een meditatief karakter.
6. Hoe is het voor jou om weer een editie van muses of mindfulness te doen?
Het is geweldig om voor de derde keer met Muses of Mindfulness te mogen meedoen.
Op de eerste twee edities kregen we mooie reacties van het publiek, dat het concept erg waardeert. In deze derde editie zijn alle artiesten op hun eigen manier verbonden aan Codarts Rotterdam.
Samen vormen wij de “Rotterdam Gharana”.
Daarnaast is het erg speciaal voor mij om in de Doelen te mogen optreden.
7. Waarom mogen we dit niet missen?!
Deze editie mogen jullie niet missen omdat Muses of Mindfulness een uniek muzikaal concept is.
In deze voorstelling krijg je een scala aan verschillende muziekstijlen te horen van Indiaas klassiek tot bhajan en kirtan waarbij zowel instrumentale als vocale composities te horen zullen zijn.
Persoonlijk vind ik het erg bijzonder dat we ook een traditionele Surinaamse baithak gana gaan spelen. Door deze diversiteit aan artiesten en muziekgenres is er dus voor elk wat wils.

8. Is er verder nog iets wat je wilt zeggen tegen het publiek?
Ik wil het publiek dat de afgelopen twee keer naar Muses of Mindfulness gekomen is heel hartelijk bedanken voor hun steun, en ik wil iedereen van harte uitnodigen om ook deze editie van 29 September te bezoeken.
We zitten in een prachtige locatie, en hebben een mooi programma met zeer goede artiesten waar ik deel uit van mag maken!
Er zijn nog een handjevol kaarten beschikbaar dus mis het niet!
Geef een reactie