Kundalini yoga is een combinatie van asana’s (lichamelijke houdingen), pranayama (ademhalingsoefeningen), mantras en meditatie wat het een krachtige practice maakt.
Over kundalini yoga doen veel geruchten de ronde. Inmiddels beoefen ik al een tijdje kundalini yoga en geef ik er les in, maar er was ook een tijd dat ik veel weerstand voelde en dacht dat het gevaarlijk was. In dit stuk neem ik jullie mee in de achtergrond van kundalini yoga en deel ik mijn persoonlijke ervaringen.
Wat is Kundalini yoga?
Kundalini yoga is een eeuwenoude traditie en werd oorspronlijk beoefend door yogi’s in het Himalaya gebergte.
Deze geheime traditie werd in de jaren 60 van de vorige eeuw naar het Westen gebracht door Yogi Bhajan.
Yoga Bhajan heeft het toegankelijk gemaakt voor mensen met een Westerse leefstijl. Hij vond het belangrijk dat iedereen deze krachtige technieken zich eigen kon maken om een gezond en gelukkig leven te leiden.
Het woord ‘Kundalini’ stamt af van het Sanskrit woord ‘Kundal’ wat opgerolde slang betekent.
In Kundalini wordt behalve op het fysieke lichamelijke niveau ook op het ‘energetische’ niveau, wat vaak wordt uitgelegd als energiebanen (nadi’s) en chakra’s (punten waar verschillende energiebanen samenkomen).
Kundalini yoga zorgt voor een balans in het kliersysteem en daarmee onze hormoonhuishouding. Ook versterkt deze yoga vorm het zenuwstelsel.
Wat ik zelf heb ervaren is dat ik gevoeliger werd voor bepaalde (zintuiglijke) waarnemingen, bijvoorbeeld smaken en geluiden.

Hoe ziet een Kundalini yogales eruit?
Een typische les start met de tuning in mantra: Ong Namo Guru Dev Namo. Deze mantra wordt gereciteerd in kleermakerzit met de handpalmen tegen elkaar (Anjali mudra) ter hoogte van het hart.
Met deze mantra wordt de innerlijke Guru gegroet en gevraagd om begeleiding. Ook wordt hiermee verbinding gemaakt met de lijn van gurus van de kundalini yoga.
Een kundalini yogales bestaat uit een of meerdere kriyas. Een kriya is een bepaalde serie van oefeningen, in dit geval een combinatie van yogahoudingen, bodylocks, ademhalingsoefeningen en mantra recitaties die soms los van elkaar en soms tegelijkertijd worden beoefend.
De verschillende kriyas varieren in intensiteit en hebben elk een eigen thema. Zo is er een kriya om meer tot rust te komen, de circulatie te bevorderen of om de algemene gemoedstoestand te verbeteren. Sommige hedendaagse kundalini yogi’s doen 40 of 120 dagen lang dezelfde kriya, dit schijnt een bijzonder effect te hebben.

Hoe ik met Kundalini yoga ben begonnen
Een tijdje geleden waren mijn vriend en ik op roadtrip door Portugal en kwamen we per toeval terecht op een hele bijzondere plek: de Guru Ram Dass Ashram in Portugal, Quinta do Rajo.
Overigens echt een aanrader als je een keer in Portugal in de buurt van Sintra/Mafra bent!
Hoewel ik eerst allerlei vooroordelen had over kundalini yoga, belandden we daar in een kundalini yoga ashram en het bleek fantastisch te zijn. Mijn huid ging erdoor glimmen en ik voelde me mentaal en fysiek sterker.
Heb jij ervaring met kundalini yoga of ben je er juist benieuwd naar? laat het weten in de comments!
Of als je het leuk vind om een keer een groeps- of 1op1 les bij mij te volgen in de omgeving Schiedam/Rotterdam, stuur dan een mailtje naar shantigrooves010@gmail.com 🙂
Ik hoop binnenkort van je te horen!
Om Shanti, Shanti, Shanti ♡
Geef een reactie