Ademhaling: Hoe doe je de Breath of Fire?

De breath of fire (Kapalabhati in het Sanskrit) is een pranayama techniek. De breath of fire betekent letterlijk vertaald “Shining Forehead or frontal lobe of the brain” oftewel schitterend voorhoofd. Het is een vurige oefening met een ontgiftende werking op het frontale gedeelte van het brein.

De techniek is erg geschikt om in de ochtend te doen om wakker te worden of ter voorbereiding om te mediteren.

Tijdens de breath of fire adem je snel en krachtig uit door de neus. Hierbij werk je met je middenrif en duw je de navel naar binnen en omhoog tijdens de uitademing.

Wanneer je vervolgens je buikspieren weer ontspant na de krachtige uitademing, komt er vanzelf weer lucht naar binnen.

Het inademen gebeurt daarom automatisch en zonder enige inspanning te verrichten, terwijl de uitademing krachtig is en juist met inspanning gebeurt.

Het is belangrijk om de rug recht te houden en de schouderbladen naar elkaar toe, zodat de borst geopend is en er meer lucht (en daarmee ook zuurstof) naar je longen kan gaan.

Idealiter heb je zo’n vier uur van te voren niets gegeten en doe je het op een lege maag.

Als je het nog nooit hebt gedaan, beoefen de breath of fire dan bij sterke voorkeur eerst onder begeleiding.

In het begin kan het heel vreemd en tegenstrijdig aanvoelen, denk er dan aan dat de uitademing samengaat met het naar binnen en omhoog duwen van de navel (hiermee duw je de lucht dus uit je longen via je neus).

Ook kan het in het begin zijn dat je je eerst juist moe of zwak voelt nadat je de breath of fire doet, dit is onderdeel van het verschoningsproces.

Er zullen eerst afvalstoffen vrijkomen en daarna vindt er een flinke opschoning plaats. Je kan ook tintelingen voelen, jeuk ervaren of het warm krijgen. Het bevorderd bovendien de circulatie.

Wanneer je het eenmaal onder de knie hebt, wordt het heel simpel en gaat het vrijwel automatisch.

Je zult ook merken dat wanneer je de oefeningen regelmatig doet, het zowel mentaal, emotioneel als fysiek bepaalde effecten teweeg brengt.

Effecten van de breath of fire

De breath of fire heeft een krachtige werking op ons gehele systeem, vooral als je het regelmatig en consistent blijft doen, hieronder een aantal voorbeelden:

 • Het versterkt je zenuwstelsel
 • Het vergroot de longcapaciteit: ik heb vaker van mensen teruggekregen dat ze dit al na een paar keer begonnen te merken!
 • Kan helpen om je reuk terug te krijgen (sommige mensen hebben als gevolg van covid-19 moeite met ruiken en ik heb weleens meegemaakt dat mensen hierdoor weer meer konden ruiken!)
 • Het bevordert je vitaliteit
 • Het is een echte energizer, werkt stimulerend en maakt je helemaal wakker en alert (bijvoorbeeld als je nog slaperig en moe bent in de ochtend!)
 • Ook op emotioneel gebied zorgt het voor meer rust, kalmte en een mentaal receptieve staat (ook bij piekeren, angsten en anxiety)

Wanneer je de oefening beter kan overslaan

De breath of fire heeft een aantal contra-indicaties, dus sla de oefening over als je:

 • Zwanger bent of zwanger denkt te zijn
 • Ongesteld bent
 • Een hoge bloeddruk hebt
 • Een volle maag hebt
 • Laat in de avond, omdat het lastig wordt om daarna in slaap te vallen
 • Stop als je discomfort ervaart in de vorm van pijn, duizeligheid of het gevoel hebt dat je gaat flauw vallen

In deze gevallen kun je ter vervanging van de breath of fire een rustige diepe ademhaling beoefenen.

Swami Sivananda zei over pranayama: “He who conquers and controls this essence is able to control his own body and mind.”

De persoon die in staat is om zich de essentie van pranayama eigen te maken wordt meester van zijn lichaam en mind. Het medium van pranayama is de ademhaling.

Heb je interesse in een verdiepende workshop over pranayama en de helende werking ervan? Stuur een mailtje naar shantigrooves010@gmail.com om je aan te melden 🙂 Ik organiseer regelmatig workshop in kleine intieme settings met veel persoonlijke aandacht, in de omgeving Rotterdam, Schiedam en online 🙂

Om Shanti, Shanti, Shanti ♥

Advertentie

Een gedachte over “Ademhaling: Hoe doe je de Breath of Fire?

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: